Uleberg, Sotenäs kommun

Mellan den 15-18 oktober 2024 genomförde Kulturlandskapet en delundersökning inom stenåldersboplatsen L1967:8504 i Uleberg, Sotenäs kommun. Anledningen var att det planerades byggas två bostadshus och en anslutande väg inom området för den kända boplatsen.

Tre separata ytor inom boplatsen undersöktes. Det visade sig att den yta som ligger inom områdets sydöstra del var stenfriare och innehöll betydligt mer och intressantare fynd än vad som var förväntat och därför koncentrerades undersökningen hit. Inom en cirka 10×6 meter stor yta med grusig sand påträffades en stor mängd bearbetad flinta.

Här kan du senare ladda ner rapporten.

Fynden bestod bland annat av borrar, handtagskärnor, en stor mängd mikrospån, samt en välslipad och intakt lihultyxa. Fynden är typiska för slutet av den äldre stenåldern inom den så kallade Lihultkulturen för cirka 7000 år sedan. Inom en fyndkoncentration som var 0,2 meter i diameter påträffades ca 50 intakta mikrospån, vilket tolkas som att spånen förvarats i någon form av behållare. Flera fynd ger intryck av att vara kvarlämnade på platsen i väntan på att användas.

Tre anläggningar påträffades inom ytan, de tolkades som två stolphål samt en kol- och sotkoncentration. Anläggningarna snittades och grävdes sedan ut i sin helhet. Kolprov samlades in från alla anläggningar och kommer att analyseras vidare. En hypotes är att det stått en hydda på platsen där stolphålen kan ha ingått. En C14-datering av kolet kan förhoppningsvis visa om stolphålen är lika gamla som fynden.