Avgränsande förundersökning, Vänersnäs, Vänersborgs kommun
Hösten 2024
Sent i oktober 2024 begav sig Kulturlandskapet ut till Vänersnäs i syfte att genomföra en avgränsande förundersökning av L1964:8053, en boplats, i samband med Vänersborgs kommuns detaljplaner.
Efter 27 sökschakt kunde det konstateras att det särskilt runt ett bergsimpediment i östra delarna av boplatsen kvarligger material, såsom botten på en härd, yxämnen och avslag av bergart, enstaka kvartsavslag samt en fin flintskrapa. Möjligen har jordbruket, som annars varit relativt intensivt på Vänersnäs, inte kommit åt precis runt berggrunden och därför kan det finnas goda möjligheter till att identifiera fler förhistoriska anläggningar och fynd vid framtida undersökningar.
Norra delarna av boplatsen vittnar i stället om senare bruk, med glaserat rödgods, kritpipa och fönsterglas, även möjliga årderspår och ett sotigt kulturlager framkom vid schaktning. Kan det möjligen vara händelser från Anundstorps tidiga dagar under 1600-talet, eller är det äldre än så? Vi avvaktar svaren från C14-proverna.
Även tre djupschakt togs upp i syfte att ta prover för markkemisk analys i schaktprofilen. Förhoppningen är att kunna identifiera eventuella överlagringar på Vänersnäs, två av djupschakten genererade sandstråk i annars lerig till siltig undergrund.
Med detta är fältsäsongen för Kulturlandskapet slut för detta år, och nu börjar det gedigna arbetet med att sammanställa och tolka resultaten, samt såklart tvätta, katalogisera och fota fyndmaterialet.
Kontaktperson: Linda Jungbeck
Våren 2025
Nu har det sotiga lagret och härden som framkom vid den arkeologiska förundersökningen i Anundstorp daterats och boplatsens nya avgränsning publicerats i Fornreg!
I schakt 17 framkom flera fynd av rödgods och delar av kritpipa mot botten av matjordslagret, och under matjorden framträder ett sotigt lager innan den ljusa undergrunden. Kolprover från lagret samlades in och kunde artbestämmas till tall, och dateras till mitten av 1700-talet, men gav även utslag från 1600-talet. Enligt ortnamnsboken nämns Anundstorp för först gången 1663 (Ortnamnsboken, Skaraborgs län Åse härad s.36), kombinerat med de möjliga årderspåren i intilliggande schakt kan både 1600- och 1700-tal vara troligt, även om årder brukades mer intensivt under 1600-tal.
I schakt 12 framkom fynd av flinta och bergart i nedre delen av matjorden. Under matjorden framträder en sot- och kolkoncentration, vilken tolkas som botten på en härd och innehåller ask och hassel. Redan vid denna artbestämning kan man ana att det inte rör sig om en mesolitisk boplats, samtidigt som provmaterialet anses kunna ge en säkrare datering med tanke på arternas låga egenålder. Provet daterades till övergången mellan brons- och järnålder.
Några fornlämningar som brukar anses härstamma från bronsåldern (rösen, hällristningar och skålgropar) finns enligt kulturmiljöregistret i närheten av Anundstorp, och visar på att det möjligen funnits en spridd bebyggelse på Vänersnäs under bronsålder, framför allt dock längs Vänersnäs stränder. De gårds- och bygravfält (stensättningar, högar, domarring och resta stenar) som under järnålder lagt ”grunden till den nutida bebyggelsen” har sin tyngdpunkt på Tunhemsslätten, särskilt kring Västra Tunhems kyrka (Kulturhistorisk utredning 1: Västra Tunhems kommun, Vänersborgs museum 1970, s.6).
Dateringen av en härd inom boplatsen vid Anundstorp till förromersk järnålder, tillsammans med fynden från östra delen av fornlämningen och framför allt runt ett bergsimpedimet visar att det finns en vetenskaplig potential för vidare undersökningar. Särskilt vad gäller förståelsen för utvecklingen av odlingslandskapet på Vänersnäs, vilket vi tycker är intressant med tanke på det aktiva jordbrukslandskap som präglar området i dag.
Nu väntar vi med spänning på resultatet från den markkemiska analysen av boplatsen!
Rapporter
Här kan du läsa rapport om vedartsanalyser på material tagna vid L1964:8063 Anundstorp 1:4.
Här kan du läsa rapport över C14-dateringarna tagna vid L1964:8063 Anundstorp 1:4.