Invigning av två nya berättarbänkar 28 september

Lördagen den 28 september inviger Granitkusten två nya berättarbänkar.

Första vänken invigs vid Sjövallens badplats i Hällevadsholm kl. 11:00. Den andra bänken invigs på Udden i Hunnebostrand kl. 14:00. Välkomna!

Lisa B Liljas håller föredrag om Granitkusten för medlemmar i Syföreningen Ljus

Lisa B Liljas håller föredrag om Granitkusten – föreningen, projekt, landskapet och dess innehåll – för medlemmar i Syföreningen Ljus i Ulebergshamn. Föredraget äger rum under deras månadsmöte 11 september.

Syföreningen Ljus startade i stenhuggarsamhället Ulebergshamn 1936 för att finansiera gatubelysning. Kvinnor i föreningen lyckades samla ihop pengar och få upp gatlyktor i Ulebergshamn. Den enda kvarvarande sitter idag på föreningens möteslokal. Föreningen har efter det fortsatt att samla in och finansiera utveckling av och förbättringar i samhället, sina medlemmar och de boende. Ljus är än idag aktiv – inte minst med att lyfta fram sin, samhället och stenindustrins historia i Ulebergshamn.

Invigning av berättarbänk på Sibirien 7 september

Lördagen den 7 september invigs berättarbänken på Sibirien i Heestrand. Guidade turen på platsen börjar kl. 12:30. Föreningen Granitkusten i samarbete med Svenneby hembygdsförening hälsar er hjärtligt välkomna!

Klicka på bilden ovan för att se invigningsaffischen.

Kulturarvsdagen 8 september – Greby handelsplats

I samband med årets tema Kulturens vägar, mötesplatser och knytpunkter vill Kulturlandskapet bjuda in till ett digital föreläsning om Greby handelsplats, en mötesplats under Romersk järnålder och Folkvandringstid i Grebbestad.

På söndag den 8 september kl. 13.00 hålls presentationen på svenska via denna länk – Alla kan delta som gäst via Skype. Presentationen är ungefär 30 minuter, därefter finns möjlighet till frågor och diskussion.

The presentation will also be held in English at 14.00, via the same link.

Välkomna att lyssna!

PDF: Information om Kulturarvsdagen 8 september – svenska och engelska

EAA 2024

Mellan den 28-31 augusti är det dags igen för EAA:s årliga konferens, denna gång i Rom. Magnus, Paula och Linda från Kulturlandskapet kommer att delta i konferensen.

Magnus är delorganisatör till session Reflecting History in Architecture and Vernacular Design – Directing Sustainable Futures, som kan höras på lördag förmiddag. På lördag eftermiddag kommer Paula hålla föredrag med titeln Visualizing Archaeological Data – Small Projects, Big Problems?

Föredrag om stenindustrilämningar

På söndag håller vår medarbetare Lisa Börjesson Liljas föredrag för samhällsföreningen Samarbete Sannäs om stenindustrilämningarna i området.

Besök gärna föreningens hemsida här.

Undersökningarna vid Holma

Bearbetningen av resultaten från undersökningarna vid gården Holma, Uddevalla kommun, är nu klara. Dateringarna visar på intensiv verksamhet under senneolitikum, bronsålder och äldre järnålder. Makrofossilanalyserna visar på ett intressant och rikligt material bestående av bland annat emmervete, naket korn, skalkorn och bondböna, samt fjällbaser och rachisfragment. Rapport finns att ladda ner på projektsidan eller på Fornsök.

Kulturmiljö Björkemossen – invigning av vindpark och uppdaterad projektsida

Den 25 maj håller Rabbalshede Kraft en officiell invigning av sina vindparker Femstenaberg och Lursäng.

Kulturlandskapet har tidigare genomfört ett kompensationsåtgärd i samband med uppförandet av vindparkerna. Åtgärden inleddes med en inventering av Kulturmiljö Björkemossen, en fornlämningsrik område som innehåller bland annat gravfält, fornåkrar och granitindustri. Inventeringen resulterade i en sida som tillgängliggör information om den rika fornlämningsmiljön.

Inför invigningen passade kooperativet på att göra en personalutflykt till området, där det även gjordes ytterligare dokumentation i området. Du kan läsa mer om området på projektsidan.

Undersökning av Spirhult gårdstomt

Den 3-5 juni kommer Kulturlandskapet att göra den sista delen av undersökningen vid Spirhult gårdstomt. Lär mer om utredningen och undersökningarna på projektsidan.

Batteripark och solcellspark Årjäng NV och Årjäng SV

Kulturlandskapet har fått i uppdrag av Rabbalshede Kraft AB att utföra arkeologiska utredningar och naturvärdesinventeringar, samt att sammanställa samrådsunderlag och miljökonsekvensbeskrivningar avseende planerad batteripark respektive batteripark och solcellspark i anslutning till de befintliga vindparkerna Årjäng NV respektive Årjäng SV, Årjängs kommun. Arbetet med samrådsunderlag och fältinventeringar planeras utföras under våren, och MKB:er planeras sammanställas efter sommaren. Läs mer på projektsidan.