Greby Handelsplats
– ett forskningsprojekt 2020-2022
– ett forskningsprojekt 2020-2022
Ett karolingiskt mynt präglat cirka 822/823-840. Ett fynd från metalldetekteringen genomförd av SMF den 23 februari 2020.
Samma mynt pryder omslaget till Numismatiska forskningsgruppens verksamhetsberättelse 2020. På sidan 8-10 i denna kan du läsa mer om de mynt som hittades vid metall-detekteringarna.
Metallerna är av särskilt intresse i forskningsprojektet. De är en källa till kunskap om till exempel långväga handelsrelationer, lokalt hantverk och personlig klädedräkt. Genom metallurgiska undersökningar – läran om framställning av metaller – går det att få reda på om järnbearbetning skett på platsen och varifrån metall och metallföremål kommer.
Vid tidigare undersökningar vid Tanum 1885 har bland annat föremål i guld och järn upphittats. Det har visat sig att smide förekommit på platsen, men föremål från andra regioner, bland annat Tyskland/Polen, har också påträffats här. Detta ger oss en hint om att det rör sig om en hantverksplats såväl som en handelsplats.
Metalldetektering 2020
Vid metallsökningar som genomfördes under vintern 2020 framkom olika typer av fibulor (dräktspännen) i brons. Två silvermynt hittades också vid detekteringen och kittlar tanken om långväga kontakter. Det ena ett karolingiskt mynt från 800-tal, det andra ett klippt dirham, ett arabiskt mynt från 900-tal. Detta antyder att viss handel kan ha ägt rum på platsen även in i vikingatid.
Under hösten efter septemberplöjningen genomfördes ännu en metallsökning av SMF. Vid denna hittades ytterligare fyra fragment av fibulor från 400- till 600-tal e Kr, samt en del av ett förgyllt silverbeslag från 450-540 e Kr.
Läs mer om fynden i vårt Bildgalleri här till höger.
Nu är det möjligt att läsa en artikel om metalldetekteringarna vid Tanum 1885. Läs veckovis här.
Metallerna
Text: Annika Östlund
Metallerna är av särskilt intresse i forskningsprojektet. De kan vara en källa till kunskap om bland annat långväga handelsrelationer, lokalt hantverk och personlig klädedräkt.
Vid undersökningen av Tanum 1885 år 2013/2014 hittades bland annat en guldten av den typ som brukar kallas betalningsring. De har inte varit använda som smycken utan som betalningsmedel – man har knipsat av en lagom bit vid affärstransaktionen. Vad som gör saken ännu mer intressant är att ytterligare två guldtenar tidigare hittats i närheten, vid Greby Sörgården respektive Nordgården.
En sammanställning av fynd av den här typen i Bohuslän visar att Greby befinner sig i en exklusiv skara – i hela Bohuslän finns endast sju fyndplatser totalt. I Rolfsered, Herrestad, har hittas sex guldtenar, och i Tossene, Sotenäs, har hittas fyra. Därefter kommer Greby på delad tredjeplats ihop med Gistad, Tossene. Därutöver har man hittat två vid Hög-Edsten, Kville, samt en vardera i Torbal, Lur och Kampstorp, Foss. Det är tänkbart att även de andra platserna representerar någon typ av handelsplatser.
Vid undersökningarna av Tanum 1885 hittades också järnslagg. Metallurgiska analyser visar att det förekommit järnbearbetning på platsen, såväl primärsmide som sekundärsmide, och att det använda järnet troligen är av lokal härkomst. Några av de undersökta eldstäderna har använts som ässjor. Vi hittade även järnföremål vid undersökningen, bland annat två knivblad, nitar, spikar och ett spänne. Alla analyserade föremål och fragment utom ett kan knytas till samma region som slaggerna, det vill säga södra Norge/södra Sverige. Undantaget utgörs av ett knivblad som troligen har tillverkats i norra Tyskland eller Polen. De flesta analyserade objekt har varit framställda av högkvalitativt stål. Sammansättningen av råmaterialet är så homogent att det bör vara tal om en lokal järnekonomi. Troligtvis har råvarorna kommit från samma källa.
Järn började förmodligen framställas i Skandinavien runt 1200 f Kr. Det är dock först under romersk järnålder som järnframställning får ett stort genomslag i samhället. Kan järnet ha varit ett av skälen till att handelsplatsen vid Greby växte fram?
Föremål av järn har även hittats i en del av de gravar som undersökts på gravfälten runt Grebbestad. Det rör sig om spikar och nitar, beslag, knivar, remsöljor och spännen, det vill säga såväl bruksföremål som olika typer av utsmyckningar.
De metalldetektorundersökningar som genomförts under vintern 2020 har klargjort att det också finns föremål av brons på platsen. Fynden utgörs av några olika typer av fibulor (dräktspännen). Två silvermynt – ett karolingiskt (det vill säga från Frankerriket) mynt från 800-tal samt ett halvt arabiskt mynt från 900-tal – antyder att viss handel kanske ägt rum på platsen även in i vikingatid.
Metallsökare – vad säger lagen?
Före den 1 januari 2014 fanns i Sverige ett generellt förbud mot att använda metallsökare. Från och med 2014 har kulturmiljölagen inget generellt förbud, men metallsökare kan endast användas om tillstånd erhålls genom beslut av länsstyrelsen (2 kap. 18-20 §§ KML).
Kravet på tillstånd för metallsökare syftar till att motverka och förebygga plundring av fornlämningar. Reglerna innebär att en person måste ha tillstånd, oavsett i vilket syfte användandet ska ske. Kravet på tillstånd gäller även på den egna fastigheten.
Läs mer här:
Kulturlandskapet
Ekelidsvägen 5
457 40 Fjällbacka
+46 525 32353
kontakt(at)kulturland.se
Bankgiro: 505-8060
Godkänd för F-skatt
Org.nr: 769626-9716
Arkeologiska uppdrag enligt KML: Upphovsrätt enligt Creative Commons licens CC BY.
Andra projekt: Kontakta oss och fråga om användning.