Ölme, Kristinehamn och Degerfors socknar, Kristinehamn och Degerfors kommuner, Värmland och Örebro län

Arkeologisk utredning steg 1 

Ellevio AB har fått tillstånd för en ny 145 kV ledning mellan Ölme vindkraftpark i Kristinehamns kommun (Värmlands län) och station Kvarnberg i Degerfors kommun (Örebro län). Kulturlandskapet har fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Värmlands län att utföra en arkeologisk utredning steg 1 för att ta reda på om okända kulturlämningar berörs av arbetsföretaget.

Sträckningens nordvästra del, från vindkraftparken, byggs i obanad terräng medan östra delen av sträckningen samlokaliseras med befintliga ledningar. Den obanade terrängen omfattar cirka 1 mil av den totalt 3 mil långa sträckan.

Då marktillträde inte fanns för hela sträckan inventerades cirka 2,5 mil i maj 2024. Under inventeringen har hittills 34 kulturhistoriska lämningar mätts in. Dessa utgörs av gränsmärken (de flesta i aktiv gräns), fossil åker, röjningsrösen, hägnader i form av stengärdesgårdar, en lägenhetsbebyggelse (torpet Myggbo), en äldre vägsträckning, kolbottnar samt husgrunder (varav flertalet utgörs av kolarkojor). Lägenhetsbebyggelsen Myggbo bedöms som fornlämning. Alla övriga lämningar är bedömda som övriga kulturhistoriska lämningar.

Det är oklart när resterande sträcka kommer att inventeras. När fältarbetet är avslutat och rapporten godkänd kommer du att kunna läsa den här.

Kontaktperson: Stig Swedberg


När rapporten är klar kommer du att kunna ladda ner den här.