Utlysning av 2019 års forskningsstipendium

Kulturlandskapets forskningsstipendium har som övergripande mål för 2019 års utlysning att stödja cirkulära processer i samhället. Den linjära ekonomin och dess överutnyttjande av ändliga resurser måste ställas om till cirkulära processer som premierar återbruk och resurshushållning. Läs mer om inriktningen för årets utlysning samt hur du ansöker här.

Läs mer om Kulturlandskapets verksamhet och om forskningsstipendiet här.

I Kulturlandskapets kalender 2016 finns en artikel om cirkulär ekonomi. Du hittar kalendern här.

Magnus Rönn medverkar i AISU kongressen i Bologna

Magnus Rönn medverkar med två presentationer i IX AISU Associazione Italiana di Storia Urbana Congresso, som äger rum i Bologna 11-14 september. Temat för den internationella konferensen är: The global city. The urban condition as a pervasive phenomenon. Dels ska Magnus presentera ett konferenspapper som heter Architecture, Heritage and Compensation – renewal in areas with cultural values and architectural qualities. Denna presentation tar upp erfarenheter från ett FoU-projekt om kulturmiljökompensation och detaljplaner som genomförs med stöd av Riksantikvarieämbetets FoU-anslag. Det andra konferenspappret som Magnus presenterar heter Two design developer competition, Searching for affordable housing in Gothenburg and Stockholm.

Här kan du läsa mer om konferensen.

Ramavtal Lysekils kommun

Under 2019 vann Kulturlandskapets en offentlig upphandling om att tillhandahålla konsulttjänster till Lysekils kommun inom området samhällsplanering. Avtalet löper på två år med förlängning på ett år. Uppdraget omfattar kategorierna Kulturhistoriska utredningar och Arkeologiska inventeringar.

Kontaktperson: Stig Swedberg

Arkeologidagen 2019 på Kulturlandskapet

Öppet hus på Kulturlandskapet Söndagen den 25 augusti klockan 15.00-18.00

Kulturlandskapet har varit stationerat i Fjällbacka i 10 år. Detta jubileum vill vi uppmärksamma under Arkeologidagen och bjuder därför in till att besöka oss för att fira detta ihop!

Du har möjlighet att titta in i våra lokaler, träffa arkeologer, få veta mer om vår verksamhet och samtidigt lära dig mer om Bohusläns forntid, historia och kultur.
Bokförsäljning: Kulturlandskapet förlag med Ingegerd Johansson som berättar om sitt skrivande. Vi bjuder på fika!
Delar av lokalerna är ej anpassade för rullstol/rullator eller barnvagn. Begränsad tillgång till toalett.

Klockan 15.30 går det att medverka i filmworkshop (föranmälan krävs) eller gå med på en guidad tur till en fornlämning i närområdet.

Filmworkshop: Medtag gärna egen Surfplatta/Smartphone med redigeringsprogram eller -app. Vid intresse av medverkan på filmworkshopen, ange tillgänglighetsbehov i föranmälan som görs till vår kontaktperson ( se nedan).

Guidad tur: Utgår från kontoret. Tänk på passande kläder och skor då detta är en utomhusaktivitet. Guidning sker till platser med delvis besvärligt underlag, ej lämpligt för personer med svårt att gå, barnvagnar eller rullstolsburna. Föranmäl om behov av enklare framkomlighet finns så kan vi försöka anpassa guidemål.

Kontaktperson lisa.borjesson.liljas@kulturland.se 070-7400109

Varmt välkomna!

Kulturlandskapet ligger på Ekelidsvägen 5 i Fjällbacka, bakom Tetrapak.

 

AFFISCH

 

Länk till program på Raä´s hemsida

Arkeologidagen, ett initiativ från Riskantikvarieämbetet
Upptäck föremålen, hantverket och arkeologens spännande arbete under den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Du hittar alla arrangemangen runt om i Sverige på www.raa.se/arkeologidagen. #arkeologidagen

 

 

 

 

Magnus Rönn opponent vid Riga Technical University

Magnus Rönn är utsedd till opponent på en avhandling om arkitekttävlingar som läggs fram vid Riga Technical University. Avhandlingen försvaras av Linda Leitane-Smidberga den 27 juni. Magnus är officiell granskare av avhandlingen som behandlar utvecklingen av arkitekttävlingar i Lettland.

NAF Symposium June 13-14 2019

Approaches and Methods in Architectural Research ​

Magnus Rönn, Kulturlandskapet/Chalmers Tekniska Högskola, och Susanne Fredholm, Göteborgs Universitet, kommer att presenterar resultat från FoU-projetket Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel på 2019 års NAF symposium i Göteborgs 13-14 juni.

Kulturlandskapet är huvudman för FoU-projektet Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel som finansieras av Riksantikvarieämbetets FoU-anslag. Symposiet heter Approaches and Methods in Architectural Research. ​ Magnus Rönns bidrag på symposiet heter Design heritage and compensation. Susanne Fredholms presentation heter Heritage beyond a subcategory of cultural ecosystem services in urban planning. Båda bidragen presenteras på symposiet fredagen den 14 juni. För mer info om symposiet. Se hemsidan

Design, Heritage and Compensation 9-10 april

Magnus Rönn medverkar konferensen Changing Welfare – Nordic Models of Architecture and Welfare, som äger rum i Köpenhamn 9-10 april 2019. På konferensen kommer Magnus att presentera ett konferenspaper kallat Design, Heritage and Compensation – renewal in areas with cultural values and architectural qualities. Detta paper är utvecklat inom ramen för FoU-projektet Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel, som finansieras av Riksantikvarieämbetets FoU-anslag.

Information om konferensen hittar du här: https://www.architectureandwelfare.net

Information om FoU-projektet hittar du här:

 

Magnus Rönn i paneldebatt under Bostadsforum 2019

Magnus Rönn kommer att medverka i en paneldebatt om bostadsbyggande och hyreskontrakt för kollektiva boendeformer. Paneldebatten ingår i Bostadsforum 2019, den 10-11 april i Stockholm. Magnus har i sin forskning visat hur markanvisningstävlingen rätt använd kan sänka hyran med 25%. Han har också medverkat i medborgarinitiativ som lagt fram förslag på nya hyreskontrakt för kollektiva boendeformer. Dessa kontrakt ska uppfylla två grundvillkor: 1) Individuellt besittningsskydd för samtliga medlemmar i kollektiv i förhållande till hyresvärden, samt 2) möjlighet för kollektivet att själv styra in- och utflyttning. Det finns i nuläget inga kontrakt på bostadsmarknaden som uppfyller dessa grundvillkor.

Länk till program och anmälan här.
(För paneldebatten med Magnus Rönn – se programspår B, kl 14.00.)

Ny forskningsrapport: Arkitektur, kulturvärde och kompensation

Här kan du läsa den andra forskningsrapporten från FoU-projektet Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel (läs mer om projektet här). Projektet genomförs med stöd av Riksantikvarieämbetets FoU-anslag. Rapporten heter Arkitektur, kulturvärde och kompensation.

Forskare i FoU-projektet är Magnus Rönn, Benjamin Grahn Danielson, Susanne Fredholm och Krister Olsson. Syftet är att undersöka, analysera och diskutera kompensation i planeringsprocesser med utgångspunkt från samtida detaljplaner i områden med riksintresse för kulturmiljövården. I detta syfte ingår att undersöka hur kulturbegreppet förstås inom ramen för ekosystemtjänster. Det övergripande målet är att utveckla kunskap om hur nyckelaktörer arbetar med kulturmiljövärden med hänsyn till nationella krav, styrmedel, konkurrerande intressen och lokala policydokument.