Greby Handelsplats
– ett forskningsprojekt 2020-2022
– ett forskningsprojekt 2020-2022
Under tidigare undersökning av Tanum 1885 har vi hittat mycket obrända djurben.
Garfågel från Tanum 1687:1
Enligt uppgifter kommer fyndet från en äldre tomt vid Greby ägor. Benfyndet är en intakt coracoideum (motsvarande korpnäbbsutskottet på människans skuldergördel) från garfågel. Garfågeln blev utrotad under första halvan av 1800-talet. Den är en havsfågel tillhörande familjen alkfåglar. Materialet är obränt och i mycket fint skick. På benet noterades en slät yta som indikerar ett huggspår.
Förnyad genomgång av benen
En förnyad genomgång planerades att göras av utvalt fyndmaterial från undersökningarna vid de olika gravfälten. Osteologiskt material finns från Greby-, Siljevi- och Gisslerödgravfälten på SHM i Stockholm samt på Bohusläns museum och Göteborgs Stadsmuseum.
De ben från Greby gravfält som finns på SHM analyserades våren 2022, och rapporten är nu klar. Du kan ladda ner den osteologiska rapporten här.
Vid undersökningarna av Tanum 1885 framkom stora mängder obrända djurben. Även vid fyndplatsen Tanum 1687:1 hittades obrända djurben inklusive ett ben från garfågel, även dessa studerades våren 2022 – läs mer om det här intill.
Dessa samlingar – såväl människor som djur – kommer att granskas varefter görs en bedömning om möjliga vidare analyser av detta, exempelvis avseende DNA- och strontiumanalyser.
Genomgången utförs av Erik Vajking, osteolog vid Kulturlandskapet.
Läs mer om benfynden från de berörda fornlämningarna längre ner på sidan.
Benen
Text: Annika Östlund
Fynden från handelsplatsen, Tanum 1885, utgjorders huvudsakligen av keramik, bränd lera och metall. Vad gäller det benmaterial som framkom, bör noteras fyndet av två, till stora delar intakta, fårskelett samt fyndet av gråhaj, det första subfossila fyndet i Sverige.
Merparten av benen utgörs av däggdjursben men det marina inslaget är noterbart, mot bakgrund av att denna typ av ben inte eftersöktes speciellt. Merparten av fiskbenen framkom i makrofossilprover. Det bearbetade benmaterialet bestod av 303 delar med en total vikt av 2,18 kg, exklusive de två fårskelett som framkom i en anläggning.
Benen förekom främst i gropar och kokgropar, men även i ugnar. Förekomsten i ugnar kan delvis förklaras av att flera av ugnarna omgavs av relativt omfattande kulturlager varför en del av benen kanske snarare är att hänföra till omgivande kulturlager. Fynden av fiskben kommer från två intilliggande anläggningar, en kokgrop och en ugn. Det är möjligt att benen i ugnen är sekundärt deponerade.
…
Fynden från Greby gravfält utgjordes bland annat av sländtrissor, pärlor, kammar och keramik. Alla undersökta gravar utom en bestod av ett röse av stenar i ett lager, täckta av sand och jord. Under stenarna fanns i sin tur ett lager av starkt kolblandad jord med inslag av brända ben, detta tolkar Montelius som rester efter gravbålet. De flesta ben har dock lagts i en gravurna, och urnan har placerats i lagret under stenarna. I två av de gravar som undersöktes återfanns krukskärvor, men inga eller mycket få ben.
…
Fyndmaterialet från undersökningarna Gissleröd I kan dateras till perioden romersk järnålder – vikingatid. I fyndmaterialet finns brända ben och högkvalitativ keramik, men också exempelvis björnfalanger/björnklor vilka kan tyda på att den döda bränts tillsammans med björnfällar.
…
Vid undersökningarna av Gissleröd II framkom cirka 500 brända ben med en sammanlagd vikt på 630 g. De brända benen framkom i nio anläggningar, men endast två innehöll ben från människa. Övriga anläggningar innehöll ben från däggdjur. Endast i ett fall var det möjligt att artbestämma till get eller får.
I det material som framkom vid framrensning av anläggning 1 hittades ett bränt ben av människa, möjligtvis från en vuxen individ. Därutöver insamlades ytterligare 10 bitar oidentifierade brända ben av människa eller däggdjur, samt ett obränt fragment av djur. I själva anläggningen framkom inga ytterligare ben. Det är troligt att de brända benen härrör från den närbelägna anläggning 27, vilken delvis var skadad, eller från en annan bortgrävd grav.
I anläggning 27 hittades den största mängden brända ben, drygt 600 g. Benen har tolkats som att de kommer från två olika individer: En äldre man, 40-60 år möjligen äldre, samt ett barn, 0-1 år. Möjligen finns det ben från ytterligare en människa i materialet; i ett makroprov fanns material som tyder på att en ung människa också är representerad. Makroprovet är taget i anläggningens centrala parti, där också merparten av de övriga brända benen insamlades. Eftersom det endast är i materialet från makrofossilprovet som det framkommit material som tyder på en yngre människa kan möjligen den skilda insamlingstekniken vara förklaringen.
I fem anläggningar hittades ben från däggdjur, större däggdjur och medelstort däggdjur. Från anläggning 63 kommer det enda benmaterial som är artbestämt, förutom människobenen; detta kommer från ett medelstort däggdjur, eventuellt får eller get.
Kulturlandskapet
Ekelidsvägen 5
457 40 Fjällbacka
+46 525 32353
kontakt(at)kulturland.se
Bankgiro: 505-8060
Godkänd för F-skatt
Org.nr: 769626-9716
Arkeologiska uppdrag enligt KML: Upphovsrätt enligt Creative Commons licens CC BY.
Andra projekt: Kontakta oss och fråga om användning.